top of page
Winterlandschap

Sneeuw op komst!

Jeffrey Smit - Meteoroloog

Leestijd : 3 minuten

Regen, sneeuw, hagel, alles kan voorbij komen.

Een koufront vanuit het noorden zal samenkomen met een warmtefront vanuit het zuiden, wat resulteert in een intrigerende weersituatie. De botsing van deze twee extremen zal resulteren in temperaturen die overdag net boven het vriespunt liggen op veel plaatsen in het land.

image.png

Opmerkelijke temperatuurverschil

Zoals op onze weerkaart goed zichtbaar is, zijn de temperatuurverschillen morgen middag aanzienlijk: 10,3 graden in Maastricht, terwijl het midden, oosten en noorden met moeite boven de 0 uitkomen.
Dit heeft alles te maken met een warmtefront vanuit het zuiden.

De precieze omslagpunten van regen naar natte sneeuw en van natte sneeuw naar sneeuw blijven echter onzeker. Evenzo is het onduidelijk wanneer de grondtemperatuur koud genoeg zal zijn voor sneeuw om te blijven liggen. Daarom kunnen we momenteel geen nauwkeurige voorspellingen doen over een mogelijk sneeuwdek. Desalniettemin wijzen de huidige berekeningen op een mogelijke winterse verrassing, vooral in de noordelijke provincies.

Toch een sneeuwdek verwachting.

Maar goed, wij zouden meteoweer niet zijn, als we toch niet stiekem een inschatting zouden gaan maken! Wat wij verwachten is dat de temperaturen rond 12:00 op veel plaatsen laag genoeg zijn om over te laten gaan in sneeuwval. Deze sneeuwval zorgt er voor dat ook de grond in temperatuur afneemt. waarna het sneeuw steeds makkelijker zal blijven liggen. Echter gaat dit afkoelproces wel enkele uren duren. Vanuitgaande dat de grondtemperatuur dan vanaf 15:00 laag genoeg zijn, is onderstaande weerkaart onze daadwerkelijke verwachting.

AAA1.png

Toch nog even winter, voor de lente begint! 

Desondanks het nog nergens écht ouderwets winter is geweest dit jaar, hebben voornamelijk de zuidelijke provincies te maken gehad met winterse verrassingen. Voor de winterliefhebbers toch leuk, dat ook het noorden ter afsluiting van dit winterseizoen nog wat sneeuw krijgt.

Wij zijn een groep vrijwillige meteorologen die meteoweer beheren naast ons huidige gezinsleven en baan. Dit doen wij met heel veel passie en liefde, maar kost ons ook heel veel tijd & geld. De exclusieve weerkaarten, weerdata, licenties, websites, en grafische ontwerpen betalen wij vaak uit onze eigen zak. Maar het is voor ons niet mogelijk om dit op deze manier vol te houden.

Ben jij blij met Meteoweer? En wil jij graag dat wij kunnen blijven bestaan? Doneer dan alsjeblieft een klein bedrag, zodat wij jullie altijd op de hoogte kunnen blijven houden wanneer er extreem weer op komst is! 

Zonder uw hulp, redden wij het nog maar 2 maanden...


Hartelijk bedankt! 

Homescherm

In één keer terug naar de startpagina waar u de reis begon?

bottom of page