top of page
Mist en natuur

Hoe ontstaat een aardbeving?

Meteoroloog Jeffrey Smit.

Leestijd: 1 a 2 minuten.

Turkije en Syrie zijn getroffen.

Turkije en Syrië zijn getroffen door een heftige aardbeving, die veel verdriet en schade veroorzaakt. Op meer plekken ter wereld komen aardbevingen voor. Hoe ontstaat zo’n beving eigenlijk? 

Hoooi.png

Eerst even een kleine uitleg over de aardkorst. 

Om te begrijpen hoe de wereld er ongeveer uit ziet, moet u de wereld vergelijken met een ui. De wereld bestaat uit de schil ''de aardkorst'' en daar leven wij op. Onder de schil zit een aardmantel, en in de midden van de wereld bevind zich de aardkern. De aardkorst (dat is het buitenste laagje) bestaat uit allemaal scheuren die langs elkaar heen lopen. Dit heet met een duur woord : Platentektoniek.

Adhoc 4.png

Helemaal geen kansen meer?

Deze aardplaten komen soms vast te zitten of schuren te veel langs elkaar. Op die momenten ontstaat er spanning. Als deze spanning blijft opbouwen, schieten de platen uiteindelijk met een flinke schok langs elkaar. Dit zorgt voor een harde schokgolf kilometers diep in de aarde. Meestal merken wij hier niks van, maar soms schudt de aardkorst plots hevig heen en weer. Hoe harder de schokgolf in de aarde, hoe groter de kans dat er op de aardkorst een aardbeving ontstaat.

Hoooi.png

Weinig sneeuw.

De plek waar de aardbeving ontstaat wordt het hypocentrum genoemd. Recht boven het hypocentrum is de aardbeving het zwaarst. Deze plek op de aardkorst wordt het epicentrum genoemd. Vanuit deze plek verspreiden de trillingen zich over het aardoppervlak. Hoe verder van het epicentrum je komt, hoe minder schokgolven je voelt. Hoe zwaar een aardbeving is, wordt gemeten op de schaal van Richter. Een aardbeving met het cijfer één is niet te merken, terwijl een twaalf zorgt voor een enorme ramp waarbij niets overeind blijft staan.

Vorst.

Op sommige plekken is de kans op een aardbeving veel groter dan op andere plekken. Dit heeft te maken met breuklijnen tussen de tektonische platen. Op deze plekken is de kans op een aardbeving het grootst. Landen die in de buurt liggen van breuklijnen hebben daardoor vaker last van de hevige schokgolven. Zo komen de meeste aardbevingen voor rond de Grote Oceaan, bij landen als Japan, Australië en China. Nederland ligt niet in de buurt van een breuklijn en heeft daardoor amper last van aardbevingen veroorzaakt door platentektoniek.

Adhoc 2.png

Adverteren?
Bereik gemakkelijk duizenden mensen per dag, en bepaal zelf waar op de website uw advertenties worden getoond. Klik hier voor meer informatie.

Homescherm

In één keer terug naar de startpagina waar u de reis begon?

STEUN ONS

Wij zijn afhankelijk van donaties om te kunnen blijven bestaan. Wilt u ons steunen?

bottom of page