
Dikke sneeuwvlokken.
Jeffrey Smit (meteoroloog)
Leestijd : 2 tot 3 minuten
Hoe ontstaan dikke sneeuwvlokken precies?
Dikke sneeuwvlokken, ook wel bekend als het ''perfecte'' sneeuw. Vooral omdat je van dikke sneeuwvlokken makkelijke sneeuwballen en sneeuwpoppen kunt maken, en omdat het dat heerlijke krakende geluid maakt als je er overheen wandelt. Daarnaast zorgen grote vlokken voor een snellere temperatuurdaling van de grond, zodat het sneeuw makkelijker en sneller blijft liggen. Maar, grote sneeuwvlokken komen alleen voor als alle factoren goed zijn: Denk hierbij aan : de wind, de temperatuur en de vorm van de ijskristallen waar sneeuw uit bestaat.
één grote sneeuwvlok? Bestaat dat?
Nee. Als het ware hebben alle sneeuwvlokken bijna de zelfde grote, dus één grote sneeuwvlok bestaat eigenlijk niet. Wanneer de sneeuwvlokken uit de lucht naar beneden vallen, dan plakken ze (mogelijk) aan elkaar vast, en dwarrelen ze samen als één sneeuwvlok naar beneden. Jij ziet dit als één sneeuwvlok, maar in werkelijkheid zijn het dus meerdere kleine sneeuwvlokken die aan elkaar vast zitten.

Waarom zijn grote vlokken zeldzamer dan kleine vlokken?
Ook dit hangt wederom af van diverse factoren, maar vooral de neerslagintensiviteit speelt hier een grote rol. Als er veel sneeuwvlokken naar beneden vallen is de kans dat ze aan elkaar gaan kleven een stuk groter, dan wanneer er weinig sneeuwvlokken vallen, maar ook de wind en temperatuur spelen hierbij een grote rol. Bij harde wind, of temperaturen boven de 0, is de vorming op grote sneeuwvlokken een stuk kleiner.
Hoe kan sneeuw zo plakkerig zijn?
Dit is een vraag die wij vaak krijgen, maar eigenlijk is een sneeuwvlok op zichzelf niet plakkerig. Elke sneeuwvlok heeft zijn eigen unieke vorm met 6 naaldvormige uiteindes. Deze uiteindes kunnen in elkaar vasthaken, waardoor de twee sneeuwvlokken aan elkaar vast blijven zitten tijdens de val naar beneden. Als het ware plakken ze dus niet aan elkaar vast, maar haken ze aan elkaar vast.

Hoe groot kan een sneeuwvlok worden
Sneeuwvlokken kunnen niet oneindig aan elkaar vast blijven haken. Door de zwaarte behalen ze op den duur snelheden van ongeveer 5 kilometer per uur, waardoor ze weer los van elkaar getrokken worden. Totaal kunnen ongeveer 100 sneeuwvlokken aan elkaar vast haken en als één sneeuwvlok naar beneden komen. In dat geval gaat het om sneeuwvlokken van ongeveer 2,5 centimeter.

Onze donateurs kunnen voorkomen dat wij de deuren moeten sluiten! Wilt u ons helpen?